Bekkenklachten na de bevalling

Bekkenklachten na de bevalling

Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt. Dit maakt de banden weker, zodat de baby ruimte heeft en tijdens de bevalling makkelijker door het bekken kan. Deze verslapping geeft meestal geen klachten, hooguit wat last van de onderrug. Soms zijn de klachten echter zo hevig, dat er sprake is van bekkeninstabiliteit.
Ook na de bevalling kan nog bekkeninstabiliteit ontstaan. Zelfs na een probleemloze zwangerschap. De oorzaak is dan meestal het te ver oprekken van de banden, bijvoorbeeld als de baby erg groot was of bij een stuitligging. Om eventuele rug- of bekkenklachten te voorkomen kunt u na de bevalling de dwarse- en schuine buikspieren oefenen.Hoe dat moet vertellen wij u graag.
Bekkenondersteuning
Als u veel last hebt van uw bekken, kunt u een (tijdelijke) bekkenband overwegen. Deze ondersteunt de SI-gewrichten en drukt ze samen, waardoor de spanning op de gewrichtsbanden en de instabiliteit van het bekken wordt verminderd. Gebruik de band voornamelijk tijdens actieve bezigheden. Probeer ook regelmatig te bewegen zonder band, zodat de spieren in conditie blijven. Als u de band te veel draagt, kunnen de spieren namelijk verslappen.
Bron: leef.nl